Op onze reis door het leven maken we van alles mee. Soms loopt alles op rolletjes en soms kunnen we omvallen van verbazing. Soms ook zoeken we onze weg met vallen en opstaan. Over al deze situaties, over onze levensreis, gaan deze onderwerpen. En tonen ze ons wegen van bemoediging.

sprookjes

Verhalen

Sprookjes tonen ons voorbeelden van ‘de gouden draad van menswording’. Het zijn opgetekende verhalen die van generatie op generatie zijn doorverteld door verhalenvertellers en balladezangers, de schatbewaarders van oeroude wijsheid. Dit gebeurt in de ‘taal van de beelden’, waarin symboliek een grote rol speelt. ‘Waar kom je vandaan en waar wil je heen’ zijn centrale vragen. Hoe actueel is dit voor jou?

In zijn sprookje ‘De arme bramenplukker’ neemt Godfried Bomans ons op magistrale wijze mee in de

Symbooltaal, of de taal van de beelden. Deze taal bestaat naast de taal van de begrippen die we over het algemeen met elkaar hanteren. Een tafel is een tafel, zes uur is zes uur en het regent of niet.

Lees volledig sprookje

Ons eigen leven is ook een soort reisverslag. Wij beginnen in het ‘Vaderland’ van ons gezin en familie. Van daaruit trekken we de wereld in en komen door verschillende ‘landen’. Landen waar je in eerste instantie de weg niet kent. Zo maken we allemaal ons eigen reisverhaal. Het opschrijven van die verhalen geeft inzicht in wegwijzers en routepaaltjes. Wat is jouw reisverhaal?

Voor ‘verhalen’ bestaan verschillende definities. Je kunt ‘verhaal halen’ bij iemand om iets op te klaren of uit de wereld te helpen. Ook is het een term die in de scheepvaart wordt gebruikt waar verhalen ‘vervaren’ betekent: het verplaatsen van een schip naar een andere ligplaats binnen de haven. De meerlijnen worden verplaatst naar een andere meerpaal en het schip wordt daarheen getrokken. Ik vind dat een mooie metafoor; is dat niet precies wat er gebeurt bij een verhaal, dat je wordt verplaatst, dat je meebeweegt in gedachten met de reis, het verhaal van de ander?

Lees volledig verhaal

labyrint

ganzenbord

Labyrinten zijn over de hele wereld te vinden. In Europa zijn labyrinten vooral te vinden in kerken waar ze gelopen werden als een soort bedevaart, als spirituele reis. Elders op de wereld liggen labyrinten ook buiten waar je ze vrij kunt lopen, genietend van de omringende natuur. Ze liggen bij begraafplaatsen, bij hospices of ziekenhuizen. Of zomaar in de natuur als instrument van inkeer en bemoediging. In een labyrint kun je niet verdwalen. Je kunt in vertrouwen de weg volgen naar het midden en vind altijd je weg weer terug het leven in. Wil je meer weten over labyrinten en wat ze voor je kunnen betekenen?

Het labyrint trekt een fascinerend spoor door de geschiedenis van de mensheid en de meest uiteenlopende culturen van de wereld. De alleroudste vormen bestaan uit zeven gangen en zijn in de natuur te vinden op allerlei plekken op de aarde. (Bij deze vorm, ook wel het ‘Kreta labyrint’ genoemd, is sprake van verbinding met de zeven chakra’s).

Lees het hele verhaal hier

Het ganzenbordspel is een beeld van onze levensweg. Het is een levensspel met hindernissen en obstakels (put en doolhof) maar ook met elementen van voorspoed. Wanneer je op een gans komt mag je zomaar een aantal extra vakjes vooruit. En de ‘dood’ is niet het einde van het spel maar een nieuw begin! Hoe we die weg afleggen hangt af van onze manier van reageren op situaties die we moeten doorstaan of onder ogen moeten zien. Wil je hier meer uitleg over?

Ganzenbord bestaat al sinds de veertiende eeuw en is meer dan alleen een kinderspelletje, het is te zien als een wijsheidsspel waarin de levensweg van de mens in vele symbolen wordt verbeeld.

De spelers van het ganzenbord gaan hun levensweg met een reiskameraad: de gans.

Lees het hele verhaal hier

gedeelde verhalen

guest
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Arnold
Arnold
1 jaar geleden

Boeiend idee, en mooi vormgegeven. Maar ik loop ook tegen een paar praktische probleempjes aan. 1 Hoe kun je inloggen? ik heb uiteraard nog geen wachtwoord, heb ‘Wachtwoord vergeten” geprobeerd maar dat gaat niet omdat ik nog niet ingeschreven ben, en ik zag niet hoe dat moest. 2 Ik wilde iets doen op ‘Gedeelde verhalen’, en ook bij Sprookjes, maar dan moet je een emailadres hebben met gmail of google mail, terwijl ik kpnmail.nl heb en google niet wil. 3 De illustratie van Bert Voorhoeve is mooi, maar moeilijk te lezen, zowel op telefoon als op PC scherm. Mag wel een volle pagina hebben. Maar ga door! Hartelijke groet,
Arnold

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x