Ganzenbord bestaat al sinds de veertiende eeuw en is meer dan alleen een kinderspelletje, het is te zien als een wijsheidsspel waarin de levensweg van de mens in vele symbolen wordt verbeeld.

De spelers van het ganzenbord gaan hun levensweg met een reiskameraad: de gans. In veel culturen staat deze watervogel, die kan opstijgen en neerdalen als hij dat wil, symbool voor de menselijke ziel. Ganzen worden ook in verband gebracht met ziele-kwaliteiten als

waakzaamheid, liefde en trouw. Bij onraad beginnen ze namelijk meteen te gakken en een ganzenpaartje blijft levenslang bij elkaar.

De Grieken brachten de gans in verband met Hera, Apollo, Eros en met Hermes (de boodschapper van de goden). In het oude Egypte was de gans de vogel die het legendarische kosmische ei legde. De wilde gans was het vervoermiddel door de lucht van Aziatische sjamanen, van de hindoe-god Brahma en van het jongetje Niels in het beroemde boek “Niels Holgersons wonderbare reis” uit 1906 van de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf. Bij de oude Indianen staat de gans symbool voor de trektocht die leidt naar innerlijke verandering. En in het oude India staat de gans voor het verlangen van de ziel om bevrijd te worden van samsara, van het wiel van geboorte en dood, van reïncarnatie en karma.

De grondvorm van de meeste ganzenborden is een ovale voorstelling van een opgerolde spiraal die begint in de linker beneden-hoek en tegen de klok in draait met twee of drie toeren naar binnen toe. Het middenveld, waarin aanvankelijk de spelregels stonden, blijft open. Door de eeuwen heen zijn ganzenborden steeds volgens min of meer dezelfde structuur samengesteld. Een bord telt 63 velden met nummers, waarvan 62 zich bevinden in van elkaar gescheiden vakken. Nummer 63 is het einddoel: de speler die dit als eerste bereikt, heeft gewonnen.

https://www.rozekruispers.com/nl/product/9789067324496/mysterien-en-symbolen-van-de-ziel.html

Symboliek:

De brug als beeld van verbinding, hoe ziet mijn brug eruit?

De herberg: hoe ziet mijn herberg eruit? Wat zijn mijn openingstijden? Blijf ik niet te lang hangen in mijn herberg?

De put: wat maakt dat ik in de put kom? En hoe kom ik er weer uit? Waar put ik eigenlijk uit?

De doolhof: waardoor raak ik het spoor bijster? Hoe vind ik de weg terug?

De gevangenis: welke overtuigingen houden mij gevangen? Hoe bevrijd ik mezelf?

De dood: staat niet aan het eind, je wordt teruggestuurd naar het begin om op nieuw te beginnen. Wat neem je mee en wat laat je achter?

* De eindstreep: je eigen overwinning! Wat is je beloning, welke opbrengst of winst heeft het je gebracht? Wat heb je geleerd?
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x